top of page
Buscar

EXPOSICION DE jose mª rossello en la galeria d'art la catedral en tarragona



Carina Filella - TARRAGONA

Als anys vui­tanta, l’artista Josep Maria Ros­selló (Tar­ra­gona, 1950) i el seu amic el col·lec­ci­o­nista Joan Bur­guet pas­se­ja­ven per les ter­res de Ponent i, en el cre­pus­cle, van veure que d’una caseta en sor­tien espur­nes i uns rajos llu­mi­no­sos de sol­da­du­res autògenes. Tots dos van excla­mar: “Sem­bla un Joan Ponç!” Aquesta anècdota la recorda ara Ros­selló davant del qua­dre que en va resul­tar d’aque­lla experiència i que s’exposa a la gale­ria La Cate­dral –oberta recent­ment, que ocupa un edi­fici històric, al cos­tat de la seu tar­ra­go­nina. Forma part d’una expo­sició que estarà oberta fins al 29 de setem­bre.


La mos­tra, de fet, es des­do­bla en dues, amb obres que per­ta­nyen a dife­rents èpoques. Una, Suite pon­ci­ana, que reu­neix una vin­tena d’obres, mol­tes de les quals influ­en­ci­a­des, reco­neix el mateix Ros­selló, per Joan Ponç (1927-1984). I l’altra, Expe­ri­men­tal Da Vici, amb onze obres –la majo­ria de gran for­mat– que l’artista tar­ra­goní ha anat bas­tint al vol­tant del mes­tre de renai­xe­ment italià.

A Suite pon­ci­ana, el recor­re­gut per la sala prin­ci­pal de la impres­si­o­nant gale­ria La Cate­dral (diri­gida per Enric Bata­lla) comença amb un auto­re­trat de Ros­selló, que data del 1978 i que és el seu únic en pin­tura, que mai fins ara no havia estat expo­sat ni reproduït. Altres obres tenen a veure amb la dèria de l’artista per Ponç. “Durant anys, he anat guar­dant algu­nes peces que tenien una influència dife­rent de les altres. Era la influència Joan Ponç”, segons Ros­selló, que explica un altre record: “Ben bé durant un any, vaig dor­mir a sota d’un qua­dre monu­men­tal de Joan Ponç que el meu mar­xant havia com­prat. Jo tenia a sota un sofà que de nit es con­ver­tia en llit i hi con­tem­plava el qua­dre” de qui va ser fun­da­dor del grup Dau al Set. No és l’única influència que plana sobre l’obra de Ros­selló. El pin­tor tar­ra­goní ha tin­gut al llarg de la seva car­rera artística una altra dèria per­so­nal per un altre per­so­natge, el poeta Fede­rico Gar­cia Lorca. I, entre altres acti­vi­tats al vol­tant del poeta i dra­ma­turg, ha escrit el lli­bre Lorca, la incògnita visita. A la gale­ria La Cate­dral exposa, entre altres obres influïdes per Lorca, Waltz, una peça ina­ca­bada que va crear el 1983 a Sit­ges, a par­tir de la lec­tura dels Dos val­ses hacia una civi­li­zación, de Poeta en Nueva York. Aquesta peça va estar per­duda en un magat­zem de Madrid durant trenta anys, fins que es va adqui­rir en sub­hasta i va retor­nar a mans de Ros­selló, que ha anat aca­bant l’obra els dar­rers anys. “El dia que aquest qua­dre va arri­bar a casa, per a mi hi arri­bava part de la meva vida.”

Una altra obra sin­gu­lar és La porta obra, pin­tada sobre una porta antiga que l’artista dedica “al tacte i a la sen­si­bi­li­tat”. Per això con­vida el visi­tant a pas­sar les pun­tes dels dits per sobre del qua­dre.

Pel que fa a la segona expo­sició, Expe­ri­men­tal Da Vinci, les obres par­tei­xen sobre­tot de la fixació de Ros­selló per La bata­lla d’Ang­hi­ari, la gran obra pin­tada al fresc per Da Vinci i que està per­duda. Ros­selló n’ha pin­tat diver­ses vari­ants, a par­tir dels dibui­xos pre­li­mi­nars del mes­tre i de la còpia en petit for­mat sobre paper de Peter Paul Rubens que es con­serva al Museu del Louvre. Ros­selló, per exem­ple, ha creat una obra ima­gi­nant com seria el fresc en el seu estat actual i una altra sobre fusta que par­teix de “l’objecte tro­bat” dels sur­re­a­lis­tes.

Aquest con­junt d’obres no es tro­ben a l’inte­rior de la gale­ria La Cate­dral, sinó al pati gòtic de la Casa Bal­sells, un impres­si­o­nant espai adjunt a la gale­ria, pro­pi­e­tat del capítol de la cate­dral i que ara Ros­selló estrena com a espai expo­si­tiu.

La mos­tra ja està oberta al públic però s’ha pro­gra­mat un acte inau­gu­ral per al 6 de setem­bre. “L’obra de Ros­selló és pura poe­sia i mística, dins d’una per­so­nal i molt carac­terística figu­ració expres­si­o­nista que voreja el sur­re­a­lisme té molt d’onírica”, apun­ten els res­pon­sa­bles de La Cate­dral.


Entradas Recientes

Ver todo

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page